Muggen bestrijden - anti mug

Een muggenplaag voorkomen

De hoeveelheid steekmuggen in uw omgeving wordt mede bepaald door het aantal geschikte plekken voor muggenlarven om op te groeien. Steekmuggen leggen hun eitjes in het water. De larven die uit deze eitjes komen eten hoofdzakelijk zwevende alg. De grootste natuurlijke vijand van muggenlarven zijn visjes zoals voorntjes en stekelbaarsjes.

Troebele groene en bruine watertjes zijn ideaal voor steekmuggenlarven. Er is veel voedsel aanwezig maar er zijn weinig vissen omdat troebele sloten weinig zuurstof bevatten. Steekmuggenlarven hebben geen last van zuurstof tekort in het water, zij gaan naar het wateroppervlak om lucht te ademen.

Door sloten en watertjes helder te maken door het water meer te laten stromen (fonteintjes e.d.) en door goede zuurstofplanten te planten (glanzend fontijnkruid), zullen veel minder muggen kunnen opgroeien. Ook verwaarloosde vijvertjes in tuinen, regentonnen met open deksel, volstaande goten e.d. kunnen beter schoongemaakt worden.

Muggenlampen

De stekende vrouwtjes muggen zoeken in eerste instantie hun bloeddoner op door het voelen van de lichaamswarmte en het ruiken van kooldioxide (koolzuurgas) in de uitademingslucht.

Er bestaan muggenlampen voor buiten die werken met een gasfles propaan om koolzuur te genereren om muggen te lokken (of met een grote CO2 gasfles). Deze werken prima en worden o.a. gebruikt in malaria gebieden.
Voor klein thuis gebruik zijn deze niet geschikt vanwege het formaat van de gasflessen en vanwege de grote hoeveelheid CO2 die vrijkomt (verdrijft zuurstof) en daarom zijn er muggenlampen ontwikkeld die met behulp van UV licht, dat op een titaandioxide beklede drager schijnt, koolzuurgas afgeven. Dit is echter alleen mogelijk als er koolstofhoudende dampen in de lucht aanwezig zijn. Deze koolstofhoudende moleculen worden dan onder invloed van UV licht in aanwezigheid van de katalysator titaandioxyde omgezet in CO2 gas (koolstofdioxide). De hoeveelheid CO2 die zulke thuis lampen genereren is echter minimaal vergeleken bij de hoeveelheid CO2 in de uitademingslucht van een mens. Door de ventilator in zulke lampen verspreidt de CO2 bovendien razendsnel zodat er geen sprake is van een duidelijke CO2 bron.

Vliegen en andere insecten die met hun ogen zien in het UV licht spectrum worden wel sterk aangetrokken door deze lampen. Als deze nieuwsgierig om de lamp heen vliegen worden ze door de  ingaande luchtstroom meegezogen en kunnen de lamp niet meer verlaten. Binnen een paar dagen gaan ze dood door verdroging.

Muggen weren met geluid

Zoals u misschien al heeft gelezen bij "Waarom zoemen en steken muggen?", zijn het vooral de mannetjes die goed horen. Het zijn echter de vrouwtjes muggen die steken. Sommige mensen beweren er baat bij te hebben, anderen weer niet.

Muggen doden met gif

Herinnert u zich nog de Bayer en Vapona stekkers waarmee de muggen dood neer vielen? Deze stekkers werkten feilloos doordat ze het pyrethoïde bio-allethrin verdampten. Dit gif is echter in 2000 verboden omdat het gebruik toch risico op schade aan zenuwcellen met zich meebracht, met name voor jonge kinderen.

Een gif dat daar op lijkt en ook goed werkt is pyrethrine (wordt zowel natuurlijk als chemisch gewonnen). Dit wordt gebruikt in spuitbussen tegen vliegende insecten. Het middel is erg giftig voor koudbloedigen maar veilig voor warmbloedigen. (Houd dus rekening met vissenkommen/aquaria, reptielen, etc.). De slaapkamer goed bespuiten een uurtje voor het slapen gaan, zorgt ervoor dat alle aanwezige insecten dood zijn.

Muggen weren met geuren van DEET of etherische olie

Een van oudsher gebruikte methode om muggen te weren is met de geuren van kruiden, bloemen en bomen. Deze geuren zijn de vluchtige bestanddelen die planten en bomen aanmaken om insecten te lokken voor bestuiving maar meestal om zich te weren tegen vraatzuchtige insecten. Deze vluchtige bestanddelen heten in geconcentreerde vloeibare vorm etherische oliën.
Insecten die afhankelijk zijn van hun reukvermogen om hun voedsel op te sporen, kunnen daarin gehinderd worden door de aanwezigheid van sterk ruikende stoffen zoals etherische oliën of DEET. De werking berust op het feit dat de geurorganen van de mug overbelast worden, waardoor de mug haar prooi niet meer kan vinden. Bovendien hebben muggen een hekel aan deze geuren en proberen deze te mijden. Daarom is het ook verstandig om bij het gebruik van deze methode binnenshuis, bijvoorbeeld een deur op te laten staan, zodat de muggen kunnen wegvluchten voordat ze aan de geur gewend zijn..

DEET staat voor N,N-diethyl-meta-tolueenamide en is een chemische stof. Tot nu toe werd DEET als de beste muggenwerende stof beschouwd al kan de stof synthetische kleding aantasten en blijkt het neurotoxische eigenschappen te hebben volgens recente studies.
Er komen echter producten met steeds betere mengsels etherische oliën op de markt en volgens enkele recente studies heeft kattenkruidolie een tot 10 keer sterkere werking in het weren van muggen dan DEET. Kattenkruidolie is echter een factor 100 keer duurder dan DEET.

De producten die gemaakt worden op basis van geurstoffen als DEET en etherische oliën zijn sprays voor rondspuiten in de lucht of op kleding en de huid, gels/cremes/melk/sticks voor toepassing op de huid en kleding of geurgels in potjes voor verdamping in de lucht.

Dieren en insecten wennen snel aan een geur. Daarom werken producten met de hele etherische olie (wat soms een mengsel is van honderd stoffen), beter dan een gezuiverde stof uit een etherische olie. Zo werkt een product met citrolella etherische olie veel beter dan een product met zuivere citronellol gewonnen uit citronella etherische olie. Veel producten bevatten helaas gezuiverde fracties uit etherische oliën. Een mengsel van meerdere etherische oliën, is voor de mug nog lastiger om aan te wennen.

Muggen weren met gaas

Een klassieke methode die in vele vormen terug te vinden is: muggenhorren, klamboe's, gaas in tenten, speciale muggententen, etc. Zolang er geen grotere openingen aanwezig zijn of een raam of deur zonder hor regelmatig open gaat, een prima manier om de muggen te weren. Vooral klamboe's die geimpregneerd zijn met insecticide of DEET werken uitstekend.

© 2012 - 2024 Anti muggen | Muggen informatie | Tegen muggen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel