Waarom zoemen en steken muggen?

Het vervelende van muggen is dat ze je met hun gezoem wakker houden. Ook het jeuken van een muggenbult is erg hinderlijk. Maar de muggen hebben wel een reden om mensen het leven zuur te maken.

Waarom zoemen muggen?

Het gezoem van muggen ontstaat door het snel op neer bewegen van hun vleugels. De vorm van de vleugels speelt daarbij een belangrijke rol. En die is zodanig dat de muggen voor hun grootte, best veel geluid produceren. Het zoemgeluid is nuttig voor de mug. Muggen zijn actief in het donker en kunnen elkaar dus niet zien. Mannetjes muggen kunnen goed horen en gaan op het gezoem van de vrouwtjes muggen af om zich voort te planten.
De mannetjes muggen zoemen zelf ook, al is de toon van het gezoem een stukje hoger dan dat van de vrouwtjes.
Vrouwtjes muggen kunnen niet zo goed horen als mannetjes muggen, ze missen dan ook de borstels op hun voelsprieten(hoorsprieten), die de mannetjes wel hebben.

 

Foto: Een mannetjes mug met borstelvormige (veervormige) voelsprieten.

De vrouwtjes muggen horen de mannetjes pas als deze dichtbij zijn. Als de vrouwtjes nog niet bevrucht zijn en willen paren, verhogen ze hun vleugelslag waardoor de toon verandert. Hierdoor weten de mannetjes dat ze welkom zijn en deze verlagen hun vleugelslag. De muggen paren al vliegend, waarbij hun vleugelsslag zodanig op elkaar is afgestemd, dat er zo min mogelijk luchtwervelingen zijn. Elke soort mug heeft zijn eigen toon zodat pogingen om te paren tussen verschillende soorten muggen niet voor komen.

Waarom steken muggen?

Muggen zijn van huis uit vegetariër en leven van plantensap dat ze met hun steeksnuit aanboren. Pas als een vrouwtjes mug bevrucht is, krijgt ze dracula-achtige trekjes. Voor de ontwikkeling van de eitjes heeft ze extra eiwitten nodig en deze verkrijgt ze door bloed te zuigen van zoogdieren of mensen.

Waarom zijn muggen gek op het hoofd van mensen?

Als muggen alleen maar stilletjes in de voeten zouden steken, zou daar misschien nog mee te leven zijn. Ze zijn echter dol op het kat muis spelletje met mensen rondom hun hoofd. Hiermee zorgen ze voor de ellendige slapeloze nachten.
De mug vindt haar bloeddonor met behulp van geurende lichaamsstoffen en lichaamswarmte. Het hoofd is vaak onbedekt en daarom een mooi infra-rood(warmte)baken voor de mug. Ook wordt de mug aangetrokken door kooldioxide (CO2) gas, wat de mens continu uitademt. DIt gas onstaat bij de verbrandingsprocessen in het menselijk lichaam en wordt via de longen afgevoerd. Vandaar dat de vrouwtjes graag richting neus en mond gaan. Verder bevinden zich in de uitademingslucht diverse andere afbraakproducten zoals ammonia, ketonen en aldehyden die de mug kan ruiken.
Overigens worden muggen ook aangetrokken door stoffen in uitscheidingsproducten van de huid, zoals melkzuur in zweet en vetzuren in talgafscheiding.  

Waarom jeukt een muggenbult?

Het eerste wat een mug doet als ze steekt is een antistollingsmiddel inspuiten. Hierdoor voorkomt ze dat het bloed in het steekgaatje direct stolt. Dit anti-stollingsmiddel veroorzaakt via een allergische reactie, de bult en de jeuk. Het antistollingsmiddel wordt diep in de huid ingespoten, zodat dit niet meteen met de eerste halen bloed op zuigen, verdwenen is.
Als een mug ongestoord al het bloed kan opzuigen dat ze nodig heeft, zal ook het meeste anti-stollingsmiddel opgezogen zijn, zodat de bult kleiner is en minder jeukt. Vaak voelt de mens het inspuiten van het anti-stolllingsmiddel en jaagt onbewust de mug weg. Het gevolg hiervan is een grote bult die erg jeukt.

© 2012 - 2024 Anti muggen | Muggen informatie | Tegen muggen | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel